Kimseden fayda ummam, dilenmem kol kanat;
Kendi boşluk ve gökkubbemde uçar giderim;
Eğilmek, esaret zincirinden ağırdır boynuma;
Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür bir şairim.

Tevfik Fikret

18 Ocak 2011 Salı

Yazık oldu 'Adnan Efendi'ye... / Spor / Radikal İnternet

Yazık oldu 'Adnan Efendi'ye... / Spor / Radikal İnternet

Yazık oldu 'Adnan Efendi'ye...

18/01/2011 6:55

UĞUR VARDANTürkiye, cumartesi akşamından beri muhteşem bir tesisin açılışında yaşananları konuşuyor. Ülke futbolunun temel direklerinden biri olan Galatasaray’ın yeni mabedi Türk Telekom Arena’nın hizmete girişinde, organizasyona katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik protestolar, akabinde Başbakan’ın stadı terk etmesiyle başlayan olaylarda, faturanın çıkacağı adres netleşti: Adnan Polat.

2005-06 sezonundaki şampiyonluğun ardından Micahel Skibbe’yle yola çıkan ama genç Alman teknik adamla yolları sezon içinde ayıran, daha sonra Bülent Korkmaz seçeneğinde başarılı olamayan Polat ve yönetimi, nihayetinde takımı Frank Rijkaard gibi bir ‘Efsane’ye teslim etmişti. Ne var ki Hollandalı da Polat’a mutluluk getirmedi. Surinam asıllı teknik adamla geçen sezonu üçüncü sırada bitiren Sarı-Kırmızılılar, yeni sezonda da üst üste aldığı darbelerle çabuk karıştı, Rijkaard’a yol gösterilip takım bu kez de eski bir efsaneye, Gheorghe Hagi’ye teslim edildi. Lakin Rumen hoca da çare olmadı Polat yönetiminin dertlerine... Takım lig ve Avrupa’da hemen havlu atarken, tek seçenek camianın yıllardır beklediği stadı Türk Telekom Arena kalmıştı.

Ama Polat yönetiminin bel bağladığı bu büyük rüya da, daha ilk gününden kâbusa dönüştü. Organizasyona teşrif eden Başbakan Erdoğan’a yönelik protestolar, ardından Başbakan’ın stadı terk edişi, hükümet tarafından yapılan arka arkaya olumsuz açıklamalar derken, zaten iktidarı pamuk ipliğine bağlı olan Polat, iyiden iyiye tartışılır hale geldi. Üstüne üstlük, Polat’ın “Protesto edenleri kameralarla tespit edip bir daha stada sokmayacağız” açıklaması da suyu daha bir bulandırdı. Bu noktada iş Orhan Veli’nin unutulmaz mısrası ‘Yazık oldu Süleyman efendiye’ye kadar dayandı.

‘Beyaz mendiller’ hazır
Peki bundan sonra ne olacak? Takım ligde zaten dibe vurmuş. Devre arasında yapılan transferler, durumu düzeltir mi, kuşkulu. Şampiyonluk kağıt üzerinde hayal, Avrupa cephesi çoktan terk edildi. Tek umut, Türkiye Kupası’nı alıp önümüzdeki sezonun Avrupa biletini cebe koymak. Ama bunun dışında kulübün gerçek vitrini olan futbolda başarı hayal, Stat sevinciyse, bütün bu bahsi olan gelişmelerin ardından yönetimin kursağında kaldı. Üstelik Polat’ın ‘protestocular’a yönelik açıklamaları da, taraftar cephesinde huzursuzluk yarattı. Sarı-Kırmızılı siteler, Sivasspor maçında ‘Beyaz mendiller’i sallamaya yönelik çağrılar yapıyor. Malum, “Polat istifa” tezahüratları, uzun süredir dillerde, taraftar bu kez de ‘İspanyol usulü’ istifa çağrısına başvuracak anlaşılan.

Peki Adnan Polat’ın istifası meseleyi çözer mi? Kağıt üzerinde çözecekmiş gibi durmuyor. Ama artık olan oldu, Polat ve yönetimi prestij kaybında tavan yaptı. Takım hem sahada, hem de diplomaside belki de tarihinin en hızlı düşüşünü yaşadı, yaşamaya da devam ediyor.

‘Bir organizasyon var’
Krizin dünkü yansımalarında, yine Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları vardı. Başbakan, Suriye ziyareti öncesi havaalanında konuya ilişkin soruları yanıtladı. Erdoğan, “Bizim açılış törenleri içinde, bir açılış töreni olarak yapabilirdik. Örneğin 17 bin 500 kişilik, Türkiye’nin en büyük spor salonu Sinan Erdem’de 36 tesisin toplu açılışını yaptık. Bunu Seyrantepe’de de yapabilirdik” dedi.

Fenerbahçeli olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Devlet Bakanım Trabzonsporlu, TOKİ Başkanı Galatasaraylı. Biz burada herhangi bir ayrımcılık yapmadık. Hatta Fenerbahçe Başkanı Aziz Beyle de bu konuda görüştüğümüzde ‘Böyle bir stadın yapılmasından iftihar ediyoruz’ demiştir. Bir şölene dönüşmesi gereğini gördüğümüz böyle bir açılış töreninde, böyle bir tabloyla karşılaşmış olmamız bizi üzmüştür ama bunu tüm Galatasaray camiasına mal etmek asla mümkün değildir. Ama orada bir organizasyon var mı? Açıkça söyleyeyim bir organizasyon var ve bunu da kimse son zamanlardaki bazı spesifik olaylara mal etmesin” diye konuştu.

Kıraç: Sorumlu Polat
Sarı-Kırmızılı camianın önde gelen isimlerinden Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç, olayların en başta sorumlusunun başkan Adnan Polat olduğunu ileri sürdü. Kıraç, Polat’ın bu tepkiyi önceden sezip tedbir alması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Gerçekten camiamız adına büyük üzüntü verici bir olay yaşandı. Kendi adıma Recep Tayyip Erdoğan’dan özür diliyorum. Başkan Polat olayların birinci derecede sorumlusudur. Öncesinde çıkıp taraftara ’Bana istediğiniz gibi bağırın ama bu stada gelen misafirlerimize Galatasaray’ın evsahipliğini gösterin’ diyerek taraftarı yumuşatabilirdi. Olmadı, Başbakan’ı arayıp tepki olacağını ve gelmemesini söyleyebilirdi. Olay başkan Polat’ı yıpratmıştır. İstifa ederse Galatasaray başkansız ve yönetimsiz kalmaz.”

Cim Bom’dan bir ‘Yıldız’ kaydı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da gündeminde olaylar vardı. Yıldız, Kayseri’de katıldığı bir devir teslim töreninde yaşananlara ilişkin soru üzerine “Cumartesiye kadar Galatasaraylıydım ama ilişkilerimi gözden geçiriyorum” dedi. Başkan Adnan Polat’ın çalışmalarının sonuç vermesi gerektiğini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti: “Bunu onaracak, içindeki Galatasaraylı olmayanları da ayıklayacaktır.” Gazetecilerin, “Şu anda Galatasaraylı değil misiniz?” sorusuna ise Yıldız, “Askıya almış izliyorum. Reyting kuruluşları gibi takip ediyorum. Başka takıma geçmedim” yanıtını verdi.

TOKİ Başkanı, G. Saray’ı bırakmıyor
Galatasaray Genel Sekreteri Işın Çelebi, açılış gecesi konuşmasıyla tribünlerden tepki gören TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ı arayarak duyduğu üzüntüyü bildirdiği ve Bayraktar’ın da, Galatasaray’dan ayrılmadığını söylediği öğrenildi.

Krize ilişkin kim ne dedi
Kemal Kılıçdaroğlu
CHP Genel Başkanı

İnşallah Sayın Başbakan her zaman olduğu gibi, maçta kendisini ıslıklayanları ‘tuzu kurular, sırtı kalınlar’ diye nitelendirip aşağılayarak sorunu geçiştirmez. Basit bir olay değil karşı karşıya olduğumuz şey. Bu toplumun bir uzlaşıya, hoşgörüye ve birbirini olduğu gibi kabule ihtiyacı var. Bu ülkenin Başbakanının toplumun önünde, hele hele uluslararası ortamlarda kendi vatandaşları tarafından ıslıklanır hale gelmesinden hepimiz rahatsızız. Böyle bir ortamın ülkemize yararı olmaz.

Kadir Topbaş
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı

Açılışa gölge düştü. Galatasaray taraftarlarına yakışmadı. Hoş değil, doğru bulmadım. Hepimiz rencide olduk. Bu tarihe böyle geçti. Bir daha tekrar olmaz inşallah. Yapanları kınıyorum.

Mehmet Cansun
Eski Galatasaray başkanlarından

Başbakana yapılan hem en büyük ayıp hem de çok büyük haksızlıktır. Başbakan olmasaydı bu stat olmazdı. Küçük de olsa bir grubun protestoyu teşvik etmek için uğraşıp çaba harcadıklarını bizzat kendim gördüm.

Mehmet Sevigen
CHP İstanbul Milletvekili

Başbakan’a statta yapılanlar hoş değil. TOKİ Başkanı’nın konuşması stattakileri tahrik etti. Protestonun ardından Galatasaray camiasına yönelik baskı ortadan kaldırılmalı.

Hasan Macit
DSP Genel Başkan Yardımcısı

Galatasaray’ın yeni stadı Başbakan’ın kendi cebinden ödediği parayla değil, devlet kaynaklarıyla yaptırıldı. Yandaşlarının alkışlarına alışan Başbakan, halkın bulunduğu gerçek arenada aynısını beklememelidir.

Mehmet Ali Şahin
TBMM Başkanı

Başbakan’a haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Spor sahalarına lütfen siyasal görüşlerimizi taşımayalım ve yansıtmayalım, bu çok çirkin oluyor.

Zafer Çağlayan
Devlet Bakanı

Yaşananlar çirkinlik ve edepsizliktir ama tüm Galatasaray camiasını sorumlu tutmamalı. Bu edepsizliği yapanlara Adnan Polat mutlaka cezasını verece. Aksi takdirde tabi ki yönetim bu sorumluluğa ortak olur.

Akif Hamzaçebi
CHP Grup Başkanvekili

Başbakanın teşekkür beklerken protesto ile karşılaşması hoş olmadı. Ancak sonuçta protestoyu yapan seyircidir, seyirciye kızmak doğru değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder