Kimseden fayda ummam, dilenmem kol kanat;
Kendi boşluk ve gökkubbemde uçar giderim;
Eğilmek, esaret zincirinden ağırdır boynuma;
Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür bir şairim.

Tevfik Fikret

18 Ocak 2011 Salı

Ali Sirmen- Arena Olayı

Cumhuriyet 18.01.2011

DÜNYADA BUGÜN

ALİ SİRMEN

Arena Olayı

Doğrusu hiçbir zaman Tayyip Erdoğan’ın yuhalanmasına üzüleceğimi düşünmezdim.

15 Ocak 2011 günü bunu da yaşayacakmışım.

Her şeyden önce, o açılışa Tayyip Erdoğan, Adnan Polat’ın davetlisi olarak gelmişti; Galatasaraylıların konuğu konumundaydı.

Galatasaray’ın geleneğinde konuğunu yuhalamak değil, onu en iyi şekilde ağırlamak vardır.

Bu bakımdan, tezahürata üzüldüm.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın stadın yapımına olumlu yaklaşımı, bazı engellerin aşılması için ağırlığını koymuş olması da Galatasaraylıların unutmamaları gereken bir olaydı.

Bu yüzden de açılış gecesi, tanık olduğum yuhalama olayına içtenlikle üzüldüm.

Bunları açıklıkla belirttikten sonra, burada biraz duralım lütfen.

İlk önce Adnan Polat Bey’e bir çift sözüm var:

Adnan Bey,

Başkanlık makamını daha uzun süre koruyacağınızı sanmadığım bu kulübün bir zamanlar Onur Başkanı olan Tevfik Fikret, Abdülhamit’in hafiyelerine Galatasaraylı öğrencileri vermedi. Siz şimdi “yuh” diyenleri tespit edip, hangi hak ve yetkiyle fişleteceksiniz?

Adnan Bey,

Bunca yaşınızda, statlarda yuh diye protesto etmenin suç olmadığını öğrenemediniz ise daha ne zaman öğreneceksiniz?

***

Adnan Bey,

Eğer “yuh!” diyenleri tespit edip stada almayacağınızı söyleyecek yerde Galatasaray Başkanı olarak, tezahürata üzüldüğünüzü, Başbakan’dan özür dilediğinizi söyleseydiniz, ayrıca stadın gerçekleştirilmesine katkısından dolayı Tayyip Erdoğan’a teşekkür etseydiniz, sizin bir Galatasaray Başkanı’na yakışan bu sözlerinize, kendi adıma söyleyeyim, ben içtenlikle katılırdım.

Ama orada durmayıp, insanları fişleyip stada sokmamaya kalkmakla, bunların Galatasaraylı olmadığını söylemekle haddinizi aştığınızı bilmeniz gerek.

Ben size oy verirken, kimin Galatasaraylı olup kimin olmadığını saptama konusunda da şahsınızı tevkil etmiş değilim, diğer üyelerin de farklı düşündüklerini sanmıyorum.

Bir çift sözüm de devletin adamı olması gerekirken, iktidarın adamı olan TOKİ Başkanı’na,

Bu stadı siz de Başbakan da babanızın parasıyla yaptırmadınız. Bu stadın kullanım hakkı Galatasaray’a karşılıksız da verilmiyor. Galatasaray’ın, Arena’nın karşılığında neler verdiği biliniyor.

Sayın TOKİ Başkanı, haddinizi aştınız.

Gelelim Sayın Başbakan’a.

O mevkiye yükselen kişiler alkış gibi protestoyu da halkın tepkisi olarak doğal karşılamalıydı.

Demokrasinin gereği budur.

***

Rejimin demokrasi olmadığı dönemlerde stat gösterilerine hoşgörü gösterilmiştir.

Nitekim Atatürk 1 Kasım 1937’de İsmet İnönü’yü başbakanlıktan alıp, yerine Celal Bayar’ı getirdiğinde, halkın tepkisinden çekinmekteydi. Bir süre sonra Ankara’da İnönü’nün stadyumda halk arasına ilk çıkışında kendisine yapılan sevgi gösterilerini, arayı bozmak isteyen kimileri Atatürk’e yetiştirdiklerinde, o hiç de hoşuna gitmemiş olduğu düşünülebilecek olan bu tepkiye olumsuz bir karşılık vermemiştir.

Devr-i Tayyip’te, Atatürk örneği de gösterilir mi, diyeceksiniz. Doğrusu haklısınız!

15 Ocak günü Arena Stadı’ndaki tezahürat eğer normal bir demokraside olsaydı (ki oralarda böyle şeyler sık sık oluyor) muhatap olanlar, nedenlerine kafa yorarlardı.

Eğer Tayyip Bey biraz düşünseydi, yapımına katkıda bulunduğu bir stadın açılışındaki bu tezahüratta, kendisinin ülkeyi sürekli geren, “bir bölen” tavrının ne kadar büyük katkısı olduğunu kolaylıkla görürdü.

Daha birkaç gün önce, içki içenleri kastederek söylediği “Aksırıncaya, tıksırıncaya kadar içiyorlar” yakıştırması da yakışıksız olduğu ölçüde, gerginleştirici ve bölücüydü.

Bu arada, Başbakan’a hatırlatmak isteriz ki Tevfik Fikret’in “Han-ı Yağma” şiirinde kastettikleri, haram içenler değil, haram yiyenler, ihaleye fesat karıştıranlar, rüşvet yiyenlerdir.

asirmen@cumhuriyet.com.tr

1 yorum:

  1. fikrinize sağlık, çok güzel çalışma. ben de iki kelam ettim konuyla ilgili: http://birasigarafutbol.blogspot.com/2011/01/bir-protesto-sonras-analizi.html

    YanıtlaSil