Kimseden fayda ummam, dilenmem kol kanat;
Kendi boşluk ve gökkubbemde uçar giderim;
Eğilmek, esaret zincirinden ağırdır boynuma;
Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür bir şairim.

Tevfik Fikret

18 Ocak 2011 Salı

Böyle bir hak var mı? - HTSpor.com

Böyle bir hak var mı? - HTSpor.com

Böyle bir hak var mı?
Adnan Polat’ın ‘Protesto edenleri tespit edip stada almayacağız’ açıklaması tartışılıyor...
18/01/11 09:48

GAZETE HABERTÜRK / POLEMİK

Gülin YILDIRIMKAYA
gulinyildirimkaya@haberturk.com

Türk Telekom Arena’nın açılışına gölge düşüren protesto olayı farklı boyutlarıyla tartışılmaya devam ediliyor. Başbakan Erdoğan’dan kulüp başkanlarına hemen hemen tüm protokolün terk ettiği açılışın ardından, Galatasaray’ın henüz stadın sahibi olmadığı, anlaşmanın imzalanmadığı ortaya çıktı.

Açılışa gölge düşüren yakışıksız olaylar nedeniyle Kulüp Başkanı Adnan Polat hem sözlü hem de gazetelere verdiği ilanla yazılı olarak özür dileyip üzüntülerini bildirirken, güvenlik kameralarından protestoya katılanların tespit edileceğini ve bir daha stada alınmayacaklarını açıkladı. Peki Adnan Polat’ın veya Galatasaray Kulübü’nün böyle bir hakkı var mı? Islık çalmak ya da yuhalamak suç mu, demokratik tepki mi? Galatasaray ayıpla suçu birbirine mi karıştırıyor? İşte farklı görüşler...

‘Kulübün böyle bir yetkisi yok, ceza verse bile taraftarın yargıya gitme hakkı var’
Haberturk.com Spor Müdürü ERDEM EROL:
Yeni şiddet yasasına müsabakayı seyir yasağı konulacak. Bu, yeni şiddet yasasında yeni düzenlemelerden biri ama daha konmadı. Şu anda yürürlükte olan sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine ilişkin yasaya göre stadyuma giriş yasağı, yani seyirden men dediğimiz cezayı vermeye yetkili organ İl Spor Güvenlik Kurulu. Kanuna göre böyle bir cezayı vermeye yetkili olan Galatasaray Kulübü değil yani. Bu birincisi. İkincisi, kulüplerin tüm bunlara rağmen, herhangi bir güvenlik kararı olmadan belli kişileri stadyuma almama gibi birtakım uygulamaları da var. Belli bir karara dayanmadan, “Seni almayacağım” diyebiliyorlar. Ama kişilerin bu kulüp kararına karşın yargıya gitme hakkı var. Yani kararın haksız olduğunu belirterek yargıya giderlerse bu kararı kaldırırlar. Neden kaldırırlar? Çünkü orada suç oluşturan bir şey yok. Küfür, hakaret var mı? Yok. Ne var, ıslıklama var. Islıklama bir suç değil. Yuhalama var, suç değil. İnsanlar bundan dolayı ceza alırlarsa ve bu kararı kulüp kendi başına verirse, buna itiraz edeceklerdir. Çünkü stadyumlar kamuya açık alandır. Kaç kişiye ceza verecekler? Yüz kişi mi, bin kişi mi, 10 bin kişi mi, 30 bin kişi mi bunu yaptı? Olaya mantıklı bakmak lazım. Galatasaray Başkanı Adnan Polat’ın yaptığı açıklama hukuki anlamda sakat. Sonuç olarak stadyumun işletimi, kullanım hakkı kulüptedir, “almam” dersin, doğrudur. Ama kamu alanı olduğu için bu insanlar kararın haksız olduğuna dair mahkemeye gidip bu kararı kaldırıp bir de üstüne üstlük tazminat isteme hakkı çıkarabilir
Galatasaray Kulübü’ne.

Spor Sosyoloğu AHMET TALİMCİLER:
‘Suç unsuru bir tepki yok, hangi hakla stada almayacaklar?’
Başbakan Erdoğan’a yönelik yapılanlar hak etmediği ve hoş olmayan davranışlar. Ama özellikle Galatasaray yönetiminin yaptığı açıklamaları ben çok daha tehlikeli buluyorum. Burada yumurta olaylarındaki gibi fiziksel bir tepki yok, küfür yok. Sadece ıslık, alkış ve yuhalama var. Onun için ‘Statlara sokmayacağız’ ifadeleri herhangi bir demokratik ülkede ortalığı sarsacak açıklamalardır. Böyle bir hakkı kimin, nasıl kendinde bulduğunu bilmiyorum. Galatasaray Kulübü, “Yapılanlar hoş değildi, onaylamadık” şeklinde bir açıklama yapabilirdi. “Acaba stat elimizden gider mi?” kaygısıyla apar topar yapılan tuhaf bir açıklama. Birdenbire kraldan fazla kralcı tavır içine girmek de ne oluyor? İnsanların stadyumlarda da başka yerlerde de protesto etme hakkı vardır. Kulüp yöneticilerinin de daha demokrat olması gerekir.

Eski Galatasaray Başkanı FARUK SÜREN:
‘Taraftarı stada sokmayacağınıza tasınızı tarağınızı toplayıp istifa edin!’
Öncelikle yönetimimiz tarafından böyle bir hadisenin gerçekleşmemesi becerisinin gösterilmesi gerekirdi. Bu beklenmeyen istenmeyen protesto meydana geldikten sonra müeyyide uygulamak bir şey ifade etmez. Bir kere hata yapılmıştır ve protestocuların stada alınmama kararı sonucu değiştirmeyecektir. Siyasi görüşünüz değişik olabilir ama protestonun yeri stat değildir. Orada toplanılma sebebi siyasetten uzak, bambaşka bir şeydi. Oraya kamu kaynakları ile finanse edilmiş ve Galatasaray’ın kullanımına armağan edilecek olan futbol arenasının açılışı için toplanılmıştı. Anlaşma yapılmamış, stada girilemiyor, formalite bitirilmemiş, hiçbir görev yerine getirilmemiş ve tüm bu şartlarda yönetim “Bizim stadımız” şeklinde aceleye getirerek açılış yapıyor. Tartışmamız gereken asıl mesele budur. Yönetimin buna benzer protestoların olabileceğini öngörmesi gerekirdi. Çünkü daha önce Dünya Basketbol Şampiyonası’nda benzer bir olay yaşandı. Başbakan’ın adı telaffuz edildiği zaman ıslıklar çalmaya başladı, demek ki burada elektrikli bir hava var bunu yönetimin kontrol altına almayı bilmesi gerekirdi. Yönetimin tası tarağı toplayıp istifa etmesi gerektiğini düşünüyorum. Her olayın bir sorumlusu vardır ve bu sorumluluğu taşıyanlar gereğini yapmalıdır. Stadı ayın 15’inde açmak yanlış bir karardı ve bu yanlış kararın cezasını yönetim ödemeli.

Eski TFF Başkanvekili ATA AKSU:
‘Kendi stadına yasak koyabilir ama başka stada girmesine engel olamaz’
Her şeyden önce açılış törenine gelen bir misafire böyle bir eylem yapılması doğru değildir. Fakat protesto edenlerin stada alınmaması gibi bir yasak bizim mevcut mevzuata göre uygulanamaz. Galatasaray o kişileri kendi stadına almayabilir ama başka statlara girmelerine engel olamaz. Adnan Polat’ın meydana gelen protestolara karşı duruşunu stat anlaşmasının henüz tam olarak yapılmamış olmasına bağlamıyorum, içinden gelerek, samimi olarak bu olaya üzüldüğünü ve onun için bu kadar çok tepki verdiğini düşünüyorum. Adnan Polat ev sahibi olarak kendini Başbakan’a karşı küçük düşmüş, mahcup olmuş hissediyordur. Yoksa Sayın Başbakan’ın bu stadı Galatasaray’a vermemek gibi bir eylem içine gireceğini sanmıyorum. Çünkü bu hem hoş olmaz, hem de doğru olmaz. Böyle bir karar sportif açıdan da, siyasi açıdan da doğru değildir.

‘GS’yi müşkül durumda bıraktılar stada almama kararı gayet doğal’
Eski Galatasaray Başkanı ALP YALMAN:
“Ben protestoculara stat yasağı konulmasının kesinlikle gerekli olduğunu düşünüyorum. Bugün bunu yapanlar, yarın öbür gün başka sorunlara da neden olurlar”

Adnan Polat’ın söylediği Galatasaray taraftarının değil, provokatörlerin stada alınmayacağıdır. Galatasaray’ı müşkül durumda bırakmak için stada hangi nedenle geldikleri bilinmeyen birtakım insanlar var ve buna bağlı olarak böyle bir tedbirin alınması gayet doğal diye düşünüyorum. Başbakan’ın kendisi de “Ben, Galatasaray camiasını tenzih ederim, orada gelip o eylemi yapan ve yapılmasına neden olan birtakım insanlar var benim sözüm onlara” diyor. Protestolar hiç hoş değildi. En azından Galatasaray taraftarının da bu tip provokatörleri susturması, onlara böyle bir fırsatı vermiyor olması gerekirdi. Ben protestoculara stad yasağı konulmasının kesinlikle gerekli olduğunu düşünüyorum. Bugün bunu yapanlar, yarın öbür gün başka sorunlara da neden olurlar. Adnan Polat’ın protestoculara karşı tutumunun sebebi statla ilgili anlaşmanın tamamlanmamış olması olamaz. Adnan Polat da inanmadığı bir şey için bunları söylemezdi.

Eski Türkiye Futbol Federasyonu Başkanvekili - Avukat KEMAL KAPULLUOĞLU:
‘Eğer stada girişleri yasaklanmazsa, Türk Telekom Arena bundan sonra siyasi pankartmecrası olur’
Stadın sahibi olan kulüp, statta istenmeyen hareketlere sebep olarak kabul ettiği kişileri stada almama hakkına sahiptir. Çünkü oraya bilet alıp gelirken ya da kombine kartla gelirken kulübün belirleyeceği çerçevede yol izlemeyi, buna uyulmaması durumunda bir daha stada alınmamayı kabul etmek durumundasınız. Protesto demokratik bir hak ama burada enteresan olan; bir stadyumun açılışında Başbakan ve diğer siyasiler orada o kulübün davetlisi olarak bulunuyorlar ve insanlar siyasi sebeplerle bir tepki veriyorlar ve o açılış havasını bozuyorlar. Futbol ve siyaset birbirinden bağımsızdır ve Başbakan da orada misafirdi. Kimileri “İnsanlar demokratik protesto hakkını kullanıyor” diyorlar. Fakat bu protesto sokakta ve siyasetle ilgili bir eylem esnasında Başbakan’a karşı yapılmadı, büyük bir stadın açılışında misafire yapıldı olayların oluşumunun yerini, zamanını, şartlarını birbirine karıştırmamak gerekir. Siyaset spora müdahale ettiği zaman hep beraber bağırıp çağırıyoruz fakat spor siyasete müdahale ettiği zaman adına “demokratik hak” diyoruz. Ama öbür taraftan da oraya bir stadyum açılışı için gittiysek orada neden toplandığımızı unutmamak, unutursak da ev sahibi takımın ne hale düşeceğini hesaplamak gerekir. Tüm yaşananlardan sonra, açılışın coşkusu söndürüldükten sonra Galatasaray yönetiminin, ortamı bozan protestocuları stada bir daha almamaları en doğal haklarıdır. Stat açılışına gelen Başbakan’a “yuh” çekerek siyasi tavır gösterilmez, siyasi tavır sandıkta oy kullanılarak gösterilir. Protesto olayını “demokratik hak” olarak kabul etmek, bundan sonra tribünlerde “Kahrolsun x partisi” vb. pankartlar açılmasını normal karşılamaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder